Transforming the Religious Landscape

'Waar gaat u trouwen? Waar gaat u rouwen? Waar komt u tot uzelf?'

We zijn op dit moment getuige van een enorme religieuze transformatie. Kerkbezoeken lopen terug en religieuze gebouwen verliezen hun bestemming. Soms worden deze gebouwen opnieuw gebruikt, staan leeg of worden gesloopt.

Vanuit de persoonlijke behoefte om een antwoord te geven op deze vragen onderzoekt HildenbrantSiebum de verandering van onze religieuze gebouwen in Eindhoven en hoe deze in toekomst vorm zullen krijgen.  In de eerste installatie ('A snapshot of todays religious landscape') wordt een momentopname gemaakt van de staat  van de religieuze gebouwen in Eindhoven.  Het drie dimensionale diagram verbeeldt het tijdspad en de transformatie vanaf 1950 van bestaande religieuze gebouwen in Eindhoven.

Diagram van de religieuze gebouwen in Eindhoven sinds 1950

klik op afbeelding om in te zoomen

This is a demo image

Index

20% of the Religious Buildings is demolished since 1950

(Dark grey colored icons)

 

31% of the Religious Buildings is in use for other purposes

(Grey colored icons)

 

49% of the Religious Buildings are still in use

(Light grey colored icons)

Het zijaanzicht van onderstaande afbeelding geeft de tijdlijn weer van 1950 (links) tot 2016 (rechts).  Elke houtlat vertegenwoordigd één religieus gebouw in Eindhoven en eindigt wanneer deze is gesloopt. De leegstaande en niet in religieus gebruikte gebouwen zijn donkergrijs gemarkeerd.

20% van de religieuze in Eindhoven gesloopt

31% staat leeg of is in gebruik voor niet religieuze doeleinden

49% is in gebruik voor religieuze doeleinden

Hoewel deze religieuze transformatie bij veel mensen bekend is, is er maar weinig bewustzijn over de schaal en het tijdspad waarin dit plaatsvindt. Op hetzelfde moment zijn er nieuwe uitingen van religie te ontdekken met hun eigen ruimtelijke behoefte. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van de toekomstige stad?

’Transforming the religious landscape’ is een momentopname van de religieuze status van vandaag in Eindhoven. De concrete data over schaal en tijd is letterlijk gebruikt om inzicht te geven in deze ontwikkeling. Ons doel is om bewustzijn te creëren en platform te bieden. Wat betekent ruimte en religie voor u?

Gesloopte religieuze gebouwen donkergrijs

 

Grijs staat leeg of is in gebruik voor niet religieuze doeleinden.

 

Lichtgrijs is in gebruik voor religieuze doeleinden

 

Index van diagram installatie vooraanzicht

Plattegrond religieuze gebouwen in Eindhoven

klik op afbeelding om in te zoomen

This is a demo image

Impressies van de installatie

copyright 2016 HildenbrantSiebum

Diagram installatie vooraanzicht en zijaanzicht